Banbeskrivning

Banan startar med ett par relativt lättlöpta kilometer och redan efter en dryg kilometer ser vi den sista bebyggelsen på ett bra tag.
Efter 4,5 kilometers löpning kliver vi djupare in i skogen för att kort därefter nå “Lilla Loftet“, en 150 meter brant stigning med troll och älvor som enda åskådare.

Moss- och stiglöpningen mäter 1,5 kilometer och är ny för 2016. Efter 6,5 kilometers löpning når vi första vätskekontrollen. Då har vi just passerat Matbrunn och kommer efter en del utförslöpningar till Stora Klevsjön och dess porlande bäck.

Därefter är det dags för ”Väggen”, stigningen upp till Klevsjöloft. Här gäller det att spara på krafterna. Ingen tar sig upp på Loftet obemärkt, utslaget på 200 meter stiger banan 50 meter – och det kan vara en bra idé att stanna och pusta ut och bevittna utsikten från toppen, då även vägen nerför kräver att du har lite krafter kvar för att sätta fötterna på rätt ställe.

Väl nere från Loftet får vi en kilometer grusväg som erbjuder lite välbehövlig återhämtning innan det är dags för en av banans riktiga terrängpartier. Under två kilometer på skogsstigar arbetar vi oss nu långsamt upp till banans högsta punkt. Efter den bedriften får vi vår belöning i form av lätt nedförslöpning genom trollskogen i Rammdalens naturreservat.

Med tolv kilometer i benen kommer vi sedan ut i ljuset vid Skäfthults gård innan vi återigen ger oss in på stiglöpning. Nu är det dags för en passage med rätt mycket nedförslöpning och det gäller att hålla tungan rätt i mun och se upp var man sätter fötterna.

Efter 12,7 kilometer väntar väntar årets andra helt nya och tekniskt krävande parti. Det går upp, ned, till vänster och till höger. Här gäller det att vara koncentrerad. Rejält dränerad på kraft ges under 1,5 kilometer sedan möjlighet att pusta längs Skäfthultsvägen förbi vackra Porssjön. Efter drygt 14 kilometer serveras välbehövlig dricka just intill Åsjön.

Sedan väntar den sista helt nya passagen, 1,5 kilometer ljuvlig stiglöpning, visserligen med trötta muskler, men det kompenseras av den vackra naturen. Denna löpning sker mestadels på otrampad mossa.

Nu är vi tillbaka i civilisationen och det gäller att få ut maximal effekt ur benen samtidigt som du skall ha ork kvar till sista motlutet på cirka 400 meter som tar dig upp till målgången vid Sjöviks Idrottsplats.

Tävlingsbana

Ungdomsbana

Barnbana

Knattelopp