Nyheter

100 dagar kvar – här är Lindas tips

I dag är det 100 dagar kvar till Risveden Terräng 2017. Här bjuder vår löparcoach Linda Sjöberg på några användbara tips i träningsupplägg fram till start. 

Tipsen:

* Starta nu och äg din träning innan du ”tvingas” låta ett träningsschema, inklusive eventuella stresskador på vägen, äga dig. Träningsscheman kan omöjligt veta var du befinner dig idag eller känna vad som är passande träning för just din kropp idag utifrån en veckodag i schemat. Tänk hellre att du lägger veckans planerade träning i en påse. Påsen ska vara tom i slutet av veckan, men du kan plocka upp dom i valfri ordning på valfri tid och dag i veckan.

* Ett lopp är en kul utmaning som du ska kunna se fram emot, inte något som du ska plåga dig igenom för att ta dig i mål.

* Det är viktigt att du planerar din träning med en realistisk utgångspunkt. Var befinner du dig idag? Vilka är dina styrkor? Vilka är dina svagheter? Tänk igenom det och ställ frågan vilken kapacitet som är relevant för målet. Här talar vi om nedsatt men träningsbar kapacitet, det vill säga potentiell kapacitet. Lägg mer krut på dina svagheter. 

* Matcha styrka och flås. Du klarar inte backen utan båda. Ofta saknar vi styrkan och ”gasar på ettan” tills vi blir skadade. Det räcker med 20 min styrketräning 2 ggr/vecka för att bli en bättre och starkare löpare. Du orkar längre och blir snabbare. Då pratar jag om enkla grundövningar som situps, squats, utfall och armhävningar.

* Planera din träning så att du bibehåller dina styrkor och stärker dina svagheter. Bredda din styrka genom att variera din träning. Olika underlag, distanser och tempo. 

* Ibland blir man starkare av att vila. Klura ut balansen mellan belastning och återhämtning så att inte överträning sker. Konsten är att veta när det är läge för att gasa eller bromsa (inte släppa ut för mycket eller för lite) för en bättre prestation. Utveckla den förmågan. Lär känna din kropp. 

Vi ses om 100 dagar!!!