Deckardrottning starter på Risveden Terräng

På Bokmässan 29-30 september kan Anna Ihrén utses till årets deckarförfattare. Två veckor tidigare är Årets sjövikare starter på Risveden Terräng.

Sedan 2015 har hedersuppdraget att skjuta startskott på motionsloppet Risveden Terräng i Sjövik gått till Årets sjövikare. Efter Håkan Helgesson, Mats Larsson (2015), Heidi Carlsson Asplund (2016) och Emanuel Furbacken (2017) är det 2018 Anna Ihréns tur, Anna som på rekordtid gjort sig ett namn som en av Sveriges hetaste deckarförfattare och i höst är nominerad till utmärkelsen Årets deckarförfattare tillsammans med bland andra Mari Jungstedt och Camilla Läckberg.

Boksviten om morden i Smögen innehåller fyra böcker, nu senast Fyrmästaren.

”Att vara nominerad till Årets deckarförfattare är det största som hänt i min författarkarriär tillsammans med att alla böckerna är sålda till Tyskland och alla andra tysktalande länder. När jag såg vilka personer som jag var nominerad tillsammans med så tänkte jag att det är helt otroligt. De andra var Camilla Läckberg, Emelie Schepp och Sofie Sarenbrandt med flera och de har sålt flera miljoner böcker och är väl kända ute i världen”, säger Anna Ihrén. 

Och vad skulle det betyda om du vinner?

”Om jag vinner, vilket är en ganska svindlande och utopisk tanke, så skulle det betyda allt för min karriär. Men bara nomineringen är en enormt stor ära och gör att jag syns i stora sammanhang som på Bokmässan och på Crimetime Göteborg till exempel.”

Det finns en del Sjövikssekvenser i dina böcker. Kan vi misstänka att du efter detta hedersuppdrag kommer skildra svettiga löpare i Risvedens skogar i nästa bok?

”Att skriva om Risveden Terräng är inte omöjligt att jag gör särskilt om jag får lov att ställa upp redan i år i promenadklassen trots att jag ska skjuta startpistol kl. 12.30. Jag tänker att jag hinner ändå, men det får du avgöra, haha!”

Vad betyder det att utses till Årets sjövikare?

”Att bli utsedd till Årets sjövikare är enormt stort. Om jag kan hjälpa till att sätta vackra Sjövik på kartan blir jag jättestolt och om jag dessutom kan inspirera fler i vår by att kämpa för att uppnå sina drömmar så är det fantastiskt!”

Risveden Terräng arrangeras av Sjöviks SK med start och mål på Sjöviks IP lördag 15 september. Första start är 11.00.

Klasser för hela familjen finner ni här

Anmälan kan göras här