Nyheter

Från OS i Rio till Risvedens skogar

Foto: Jennifer Zornig @sportyzornig

2016 tävlade hon för Tyskland på OS i Rio de Janeiro. 15 september står Maya Rehberg på Risveden Terrängs startlinje – i sitt första trail-lopp någonsin.

”Jag älskar att springa trail på träning, men jag har aldrig tävlat i den sortens evenemang. Jag är verkligen nyfiken på hur jag kommer prestera”, säger Maya Rehberg.

För två år sedan deltog hon i 3 000 meter hinder på olympiastadion i den brasilianska miljonstaden.

”Som en dröm som gick i uppfyllelse”, beskriver Maya Rehberg upplevelsen i Rio de Janeiro.

24-åringen kvalade även till sommaren friidrotts-EM i Berlin, men missade mästerskapet med minsta möjliga marginal.

”Jag sprang kvaltävlingen för EM, men oturligt nog var tre tjejer snabbare än mig. Därför missade jag mitt stora mål för säsongen”, berättar hon uppriktigt.

Skälet till att hon ställer upp i åttonde upplagan av Risveden Terräng är att hon är på semester i Sverige den veckan. Det är inte första besöket i Sverige.

”Vi brukade spendera våra semestrar i Sverige. För mig var det alltid en möjlighet att varva ned och hitta ny energi. Efter en lång tävlingssäsong fann det inget bättre än att lägga lite tid i skogarna. Jag tävlade aldrig i trail, men jag ser fram emot att pröva.”

Du blir, såvitt vi vet, den första olympiern på Risveden Terrängs startlinje. Hur låter det?

”Jag gillar att vara tillsammans med människor som delar min passion för löpning. Det spelar ingen roll om det är OS eller en liten runda genom skogen; vi gör det för att vi älskar det.”

Sedan starten 2011 har Risveden Terrängs damklass enbart vunnits av svenska deltagare. Kan Maya Rehberg från Bad Segeberg i norra Tyskland möjligen ändra på det?

”Helt ärligt, jag har ingen aning. Jag har deltagit i en orienteringstävling i Sverige vid ett tillfälle. Före tävlingen var jag rätt säker på att det inte skulle bli så dåligt, eftersom jag är en bra löpare. Jag slutade en halvtimme efter den nästa sista deltagaren – eftersom jag sprang distansen två gånger. Vi får se hur det går med trail-löpningen!”

2017 vann Sara Kruse-Éen Risveden Terräng för tredje gången