Frida leder årets uppvärmning

Årets uppvärmning leds av Frida Nääs och Simon Nilsson från Endorfin. Här förklarar Frida varför det är viktigt att värma upp – även inför ett långlopp.

Risveden Terräng arrangeras lördag 15 september för åttonde gången av Sjöviks SK med start och mål på Sjöviks idrottsplats i Lerums kommun. Loppet går även genom Ale och Alingsås kommuner. 

Alla deltagare erbjuds vid startfållan gemensam uppvärmning vid två tillfällen, dels 10.45 inför Sparbanken Alingsås Junior och Sparbanken Alingsås Minior, dels 11.45 inför tävlings-, motions- och promenadklasserna.

Det finns flera fördelar med att vara med på uppvärmningen.

Frida Nääs är platschef på Endorfin i Stenkullen och reder ut begreppen.

Varför är det viktigt att värma upp?

”Uppvärmningen är viktig både för kropp och knopp. Musklerna förbereds för aktivitet och med uppvärmning ökar elasticiteten i musklerna. Hjärta och lungor kommer igång successivt och förbereds för ansträngning. Psykologiskt är det också viktigt att göra knoppen beredd på den kommande aktiviteten, en bra uppvärmning startar igång koordinationen och upplevelsen av träningen blir mer positiv.”

Behöver man verkligen värma upp? Man skall ju ändå springa sedan?

”Ja, det tycker jag verkligen att man ska göra. Förutom de ovanstående argumenten så kan man också trycka på att skaderisken minskar markant när man är ordentligt uppvärmd.”

Påverkas löpupplevelsen om man värmer upp?

”Ja, framförallt hur starten blir och risken att både skada sig och köra på för tufft är stor om man inte har värmt upp.”

Hur tränar du själv?

”Jag försöker träna allsidigt; alltså både kondition, styrka och smidighet. Det gör jag genom cykling, promenader, yoga och en hel del kondition och styrkepass på Endorfin (såklart ;-).”

Om man gillar att springa – vilka är fördelarna för kroppen med trail/terräng?

”Det ger en mer dynamisk löpning, mer variation för muskler och senor än vad till exempel löpning på asfalt ger. Naturen har en bra stötdämpande effekt, vilket är skonsamt och stärkande för ben och fötter! Sedan måste man ju nämna naturupplevelsen, den är ju oslagbar!”

Här är Risveden Terrängs olika klasser.

Anmälan kan göras här.

Välkommen till Sjövik!