Allmänt

Han springer Lidingö och Risveden

Tolleredsbon Steve Karlsson, 47, blev historisk som den allra första som fyllde i Risveden Terrängs anmälningsformulär på julafton 2010. Här är hans tankar inför premiärloppet 10 september. Steve2

Varför anmälde du dig till Risveden Terräng?  

– Jag anmälde mej till Risveden Terräng för att jag gillar initiativet till ett naturskönt och utmanande lopp. Att springa i skogen/naturen är absolut favoritmiljö. Kräver mer uthållighet och styrka än landsvägslöpning. Löprytmen “störs” av oregelbundenheten och det är svårare att hitta ett flyt i löpningen. Men det ger en naturupplevelse och helt genomtränad kropp.

 

Du provlöpte banan i oktober 2010. Hur skulle du beskriva banan? 

– Banan är lättsprungen de första fem kilometrarna, därefter börjar kampen. Oregelbundenheten ställer krav på 100-procentig uppmärksamhet och backen till “Loftet” är den värsta jag sprungit i, en vägg. Nedför går det sedan och det går att släppa på lite men med tungan rätt i mun. Oops! Jag glömde att säga att utsikten väl uppe på “Loftet” är vidunderlig. Här kan man gott stanna och pusta ett tag, fantastiskt. Sista kilometrarna kan man också öka farten om orken finns, slätt och lättsprunget. Man bör ha några terrängmil i kroppen för att det ska bli en perfekt upplevelse och sedan får man inte vara rädd för att bli smutsig och våt, det hör liksom till.

Hur skall man disponera loppet? 

– Jag kommer att öppna balanserat, inte ta ut mej i klättringsdelen för att orka springa sista halvan fortare än första. Väl över krönet kan jag öka tempot. Men jag kommer inte att missa utsikten och den välbehövliga vilostunden.
Steve

Hur ser din säsongsplanering ut? 

– Min ambition med springandet 2011 är att hålla igång kroppen, utmana och känna respons. Jag springer helst varje dag och det gäller att se upp för skador och överträningsreaktioner.
Jag ser fram emot Risveden Terräng, Lidingöloppet samt Finalloppet i höst. Terränglopp alla tre med var sin utmaning … Loftet, Abborrbacken och Getryggen.

Vad siktar du på för tid på Risveden Terräng?

– 1.40???