Hon får 2018 års Risvedenstipendie

2018 års Risvedenstipendie går till Sjöviksbon och yogainstruktören Agneta Svensson.

– Jag kan vara på dåligt humör och haft det tufft på jobbet, men så fort jag ställer mig inför mina yogisar blir jag alltid glad, säger hon.

Risvedenstipendiet instiftades 2017 och gick premiäråret till 18-årige löparen och Risveden Terräng-vinnaren Medhane Thumzghi, som tävlar för Lerum Friidrott och bor i Sjövik.

Nu är 2018 års pristagare utsedd. Motiveringen lyder ”för att år efter år lett nyskapande och uppskattad träning, oavsett ålder och kön”.

Sjöviks SK:s löparsektions och Risveden Terrängs stipendie för den eller de som under året utfört något alldeles extra i folkhälsans tecken går 2018 till Agneta Svensson.

– Jättekul. Jag är jätteöverraskad, säger yogainstruktören.

Risvedenstipendiet kan tilldelas både en enskild person eller en grupp. Enligt statuterna skall pristagaren ha gjort något för folkhälsan, antingen för sig själv eller för andra. Pristagarna skall enligt reglerna ha anknytning till Sjövik.

Allt stämmer väl in på Agneta Svensson. Varje vecka leder hon tre yoga-grupper i Lokalen i Sjövik och en i Alingsås.

– Jag blir jätteglad och kan känna att kriterierna kan nog stämma in rätt bra på mig. Det är rätt så många som går för att vara i ett litet samhälle som Sjövik. Bara sjövikare är det väl ett 50-tal, säger hon.

Varför Agneta Svensson började med yoga en gång i tiden är hon inte riktigt säker på.  

– Jag bara fastnade för det. Det var en kvinna i Sjövik som hade yogagrupper hemma i sin lokal. Jag började gå på yoga i Göteborg och gick sedan en utbildning i Borås, säger hon.

Träningspassen i Sjövik har hon hållit i över 15 år.

– Först i HSB, sedan i fabrikens övervåning och nu Lokalen, berättar hon.

Hon har även varit anlitad som massör för tandvårdspersonal, gymnasielärare och deras elever.

Som bekant finns olika typer av yoga. Agneta kallar sin variant för medveten yoga, en blandning av hathayoga och yinyoga. Deltagarna är från 40 år och uppåt, flest kvinnor, men även män.

Vad driver dig att fortsätta leda träning?

– Framför allt alla mina yogisar. Jag kan vara på dåligt humör och haft det tufft på jobbet, men så fort jag ställer mig där blir jag glad. Det är så fruktansvärt positivt.

För sju år sedan startade hon även en träningsgrupp i Alingsås, två mil från Sjövik.

– Varje vecka åkte de från Alingsås till Sjövik för att de ville ha just mig. ”Om vi samlar ihop en grupp, kan du inte komma till Alingsås?” undrade de. Och så blev det. De ordnade till och med lokal.

Förutom äran tilldelas pristagaren en summa på 5 000 kronor.

– Jag vet inte vad jag ska använda pengarna till. Jag får fundera lite. Om Lokalen byggs ut skulle jag vilja ha mer material till mina yogagrupper. Det finns rätt bra hjälpmedel. Jag säger material till yogan.

Det är styrelsen för Sjöviks SK:s löparsektion som utser Risvedenstipendiater. Nomineringar kan göras till info@risvedenterrang.se. 2018 inkom åtta nomineringar.

Stipendiater:

2017: Medhane Thumzghi, löpare

2018: Agneta Svensson, yogainstruktör

2019: Nomineringar skickas till info@risvedenterrang.se senast 15 oktober 2019.

Risveden Terräng är ett motionslopp i Sjövik som 2019 arrangeras för nionde gången.

Tävlingsdatum är 14 september. Anmälan kan göras här.