Nyheter

“Jag vill slå min sluttid från i fjol”

Med knappt två veckor kvar till start funderar vår löparcoach Linda Sjöberg hur man bäst tar sig an förberedelserna och upplägget inför årets Risveden Terräng. Här är hennes tankar. 

“Knappt två veckor till lopp!

Det är nu 12 dagar kvar tills startskottet för årets Risveden Terräng. Träningen inför loppet ska i stort sätt vara gjord. Kanske kan jag finslipa något och bevara resten. 

Det är nu som jag mer börjar matcha detaljer från loppet till min träning. Jag tränar på lämpligt tempo och på liknande underlag och tidpunkt som loppet går till exempel. Det är stor skillnad på blandad terräng upp och ner än platt asfalt. Det är också stor skillnad att prestera på förmiddagen om din kropp är van vid att bara träna på eftermiddagar och kvällar. 

Jag funderar på vad som är största utmaningen för mig i detta lopp? Det är tempot. Vad är lagom tempo för mig i 18,6km i terräng? Inte för snabbt. Det är viktigt för mig att hålla hela vägen in i mål med bra känsla, men inte heller för långsamt …

Jag är grymt bra på att springa i FÖR långsamt tempo eftersom att det har krävts av mig i längre lopp. Min kropp har nu vant sig vid det. 

Jag vill bestämma ett lämpligt starttempo i förväg och sedan att jag måste öka om allt känns bra efter 10 km.

Så får det bli!

Mitt mål och önskan är att slå min sluttid förra året, 1.58,10.

Min största brist är som sagt tempo. Jag har för svag motor/styrka. Vill jag ha chans att prestera bättre i år så är det smart att senast nu fokusera på stärkande övningar som intervaller i backe och obekvämt tempo på kortare sträckor. 

Det är många tankar som börjar snurra nu när loppet närmar sig. Det är lätt att gräma sig över sommarens prestation i träning och man undrar om man är redo. Men det viktigaste är att kunna njuta av loppet och känna att det är kul.

Ser fram emot årets lopp.

Hoppas att vi ses där!!!”