Nyheter

Så laddar du bäst fram till start

Med en dryg vecka kvar till Risveden Terräng 2013 tipsar Krister Lindström, vd hos vår huvudpartner Jogg.se precis som i fjol om hur du laddar bäst; maten, sömnen, vätskan, utrustningen och träningen.

TRÄNING

 

Träningsmässigt måste man våga vila sista veckan. RT är ett tufft lopp som kommer behöva fräscha ben. Så kör en eller ett par vilodagar mer än vanligt. De passen du kör fokuserar du mer på fart och lätt känsla än längd. Du kan till exempel jogga upp i 10 minuter och därefter köra ett par-tre kilometer strax under tävlingsfart nån gång i mitten/slutet av veckan för att hitta känslan. Men som sagt. Inte för långt. Just nu handlar det inte om att träna ner sig utan att hitta rytmen.

SÖMN

Att sova ordentligt sista veckan gör stor skillnad för din prestation så sov MYCKET. Visst det är lättare sagt än gjort i våra tider men se det gärna som en del av din träning. Då blir det mer logiskt. Försök att hålla dig ifrån skärmar efter klockan 8-9 på kvällen. Inga mobiler, tv eller datorer. De har en tendens att varva upp hjärnan och förskjuta insomnandet.

SKOR

Hitta skor du är bekväm i. Banan är lerig och tuff så gärna några med terrängsulor för fäste du vågar lita på. Håll dig borta från dina tyngsta skor då de garanterat kommer bli blöta och väga minst dubbelt så snart du är inne i skogen. Så optimalt är alltså tunna terrängdojjor men det är ju inte alltid man har det hemma.

KLÄDER

Vi har alla en tendens att dra på för mycket kläder inför lopp. Ofta går vi omkring i startområdet och blir kalla. Ofta är vi också nervösa vilket gör att vi skakar lite extra. Det krävs då mod att klä av sig. Men våga. Du kommer knappast frysa ens i linne och t-shirt när du väl är igång och att ha för mycket kläder sänker såväl prestationen som löpglädjen.

MAT OCH DRYCK 

Käk är väl sen det som är svårast att tipsa om men håll dig till det du brukar käka. Överdriv inte inför loppet. Varken med mat eller vätska. Visst kan du unna dig lite extra dagarna före men det finns ingen anledning att komma till start med full mage. Energin hinner du ladda på dig i och med att du vilar och en liter vätska i magen kommer bara göra steget tungt. Gå istället på känsla och ta ett par extra sekunder vid energi/vätskestationerna om det behövs.

Vi ses på startlinjen!

/Krister