Nyheter

Ingen går Risveden snabbare än Anki

Vem påstod att Risveden Terrängs promenadklass inte är en tävling? Ingen har gått de 18,6 km snabbare än Anki Wikström Sjöswärdh (nummer 6 på bröstet) de senaste två åren.

“Faktiskt de sista fyra åren”, kontrar Anki.

Uttrycket “gå i mål” är lika vedertaget som främmande för Sjöviksbon Anki Wikström Sjöswärdh. Medan vissa ser Risveden Terrängs uppskattade promenadklass genom Lerums, Alingsås och Ale kommuner som ett tillfälle att njuta av vacker natur och nedskruvat tempo jagar Risvedenveteran Sjöswärdh sekunder och placeringar som i vilken löpartävling som helst.

“Det är något som kan irritera mig, att vissa startar i promenadklassen, men springer och tack vare det kommer före mig, då detta lopp är en tävling för mig. Jag har som drivkraft att vara först i mål och med förhoppning att slå mitt eget rekord sedan året innan.”

Anki har radat upp fina placeringar och tider och gick 2014 den dåvarande bansträckningen (17,7 km) på 2,17.02. Det är rekordet. Senast gick hon i mål på 2.32,58. Lördag 9 september ställer hon sig på startlinjen för sjunde gången i rad. En imponerande svit!

“Taktiken är att komma iväg snabbt och försöka hålla ett högt tempo hela loppet, men det krävs även att man är envis och inte ger upp när det tar emot utan tar fram sitt “jävlar anamma”. När jag går i mål vill jag känna att jag jag har gett allt.”

Du är en av cirka 30 personer som 2017 är med på Risveden Terräng för sjunde gången på raken. Vad betyder loppet för dig och din träning? 

“Jag tränar alltid på något sätt så detta lopp och övriga lopp som jag ställer upp i sporrar att fortsätta att träna. Risveden är dock det enda lopp där jag kör gång. De övriga springer jag.”

Det är en imponerande svit du har radat upp sedan starten 2011. Vilken är din favoritdel av loppet?

“När man har passerat Väggen, då har man passerat den jobbigaste delen. Men loppets delar i skogen är mina favoriter, de är de finaste och roligaste att gå.”

Vad säger du till dem som tror att Risveden Terräng är för tufft att ställa upp i, med alla backar och så?

“Man vet inte förrän man har provat. Alla kan gå eller springa men man skall göra det efter sina förutsättningar. Se det som en fin och vacker upplevelse.”

Snart dags för årets lopp. Hur förbereder du dig fram till start?

“Att träna hela kroppen med pass på gym och gruppass men självklart även promenader i skogen. Hellre kortare pass varje dag än något enstaka långt i veckan. Försöker att slippa förkylningar och skador som gör att jag inte kan träna. Det gäller att alltid ha en grundkondition att bygga på. Försöker se till att inte överträna de sista dagarna så att benen är pigga.”

Fakta/Ankis placeringar och resultat på Risveden Terräng

2011: 4) 2.26,15

2012: 6) 2.21,57

2013: 3) 2.23,52

2014: 5) 2.17,02

2015: 1) 2.32,39

2016: 1) 2.32,58