Nyheter

Anders speciella förhållande till Risveden

2013 träffade Anders Malmström sin blivande fru Disa i samband med Risveden TerrängSjöviks IP. 9 september 2017 är planen att deras “Risvedenbebis” Líf skall tävla på samma plats, i nya Knatteloppet.

“Att springa i uppväxt sensommarskog är bland det bästa man kan göra”, hävdar Anders. 

Anders Malmström från Alingsås är en av 35 personer som kan göra sitt sjunde raka Risveden Terräng 9 september. Eller kan … han skall. Trots en bandyskada för fyra år sedan.

“Jag ligger i princip fortfarande i rehabträning. En smäll på gluteus maximus (eller rumpan) resulterade så småningom i höftartrit som ställt till det de senaste åren. Dock har rehab-löpträningen börjat visa resultat under senaste halvåret, kan både springa lite längre och lite snabbare utan att det känns som att det sitter fast knivar i höfterna. Så jag ser med tillförsikt fram till att återigen kunna genomföra RT utan smärtor. Jag hoppas på bra dagsform helt enkelt och får lita på att veteranstatusen får mig i mål!”

Du har sprungit alla lopp hittills och är anmäld för sjunde gången. Vad får dig att återvända år efter år?

“Det frågar man ju sig själv ibland också. Och det finns fler anledningar än jag vågar ge svar på. Men förutom att RT från premiäråret doftade proffsighet runt evenemanget och ett väl genomtänkt genomförande från, och av, er organisation så finns det rena fakta: Risvedenspåret har en väldigt fin profil som omväxlingsvis både är tuff och snabb och samtidigt ligger den väldigt bra till där i början av september. Att springa i uppväxt sensommarskog är bland det bästa man kan göra.”

2013 träffade du din blivande fru på Risveden. Hur gick det till?

“En mängd tillfälligheter, givetvis. Och RT2013 var som du säger, första gången vi träffades öga mot öga. En kort bakgrundshistoria är att vi hade skrivit till varandra på mejl fram och tillbaka, främst angående löpning. Disa själv hade velat springa RT tidigare år men inte riktigt fått till det med transport, så det bestämdes att hon, som då bodde i Göteborg, tog tåget till Alingsås där jag hämtade upp henne på stationen och vi drog vidare mot Sjövik för RT! Och är då resten historia? I princip – ja :)”

Hur många från familjen deltar aktivt på årets Risveden Terräng?

“Vi får se, men funkar allt logistiskt runtomkring så är det dags för nästa familjemedlem att beträda helig mark – Knatteloppet för treåringen Líf känns självklart. Så när startskottet för Knattarna går borde både jag och Disa vara ute i terrängen i närheten av Klevsjöloft – alltså hoppas vi på tre startande från familjen i år!”

Årets nyhet är tidtagning upp till Klevsjöloft. Hur ser ditt förhållande till Väggen ut?

“Jag lider ju av en viss dragning till tuffa förhållanden. Ösregn, kyla, hetta, snö, gegga och annat jävelskap har jag en osund inställning till, jag vill bara ut och springa ”i skiten”. Detsamma gäller väggen. Den är osund. Och jag vill bara besegra den. Dock har jag de senaste åren på förhand bestämt att gå uppför den sista biten, precis där man tror man är uppe och precis där stigningen blir än brantare. Det hänger till stor del i att utförslöpan på andra sidan väggen är helt grym att kasta sig ut i och där är det skönt att inte ha maxpuls.”

Tips till förstagångslöpare?

“Tips ja, finns mängder av tips att ta åt sig av. Att hänga med i fel, läs för högt, tempo i starthysterin och bli alltför trött innan Väggen tornar upp sig är säkert ganska vanligt.”

“Träna på att gå i uppförsbackar, en bra uppförslufs lönar sig. Det är också en dryg mil med tuffa partier kvar efter Väggen så ha respekt för mjölksyran.”

“Sedan till årets nyhet – tävlingen i tävlingen – snabbast uppför Väggen, är det utmaningen nummer 1 för dig så strunta i alla tips och vad kroppen säger till dig och kör huvudet rakt in i väggen bara!”

Din bästa placering är 105 från 2013. Dags att slå sig in bland de 100 främsta?

“Nästa år :)”

Fakta/Anders Malmströms tider på Risveden Terräng

2016: 130, 1.39,29

2015: 184, 1.37,11

2014: 202, 1.34,21

2013: 105, 1.27,02

2012: 109, 1.28,26

2011: 289, 1.57,25