Nyheter

“Många vill ut mer i terrängen”

Niklas Grahn, tävlingsledare för Finalloppet i Skatås, märker av ett ökat intresse för terränglöpning. Här ger han sin bild av löpningens trender och framtid.

Årets Finallopp, arrangerat av Göteborgs Skidklubb, löps 2 november.
Niklas Grahn, vad ser du för löpartrender just nu?
– Jag ser en ökning i de gemensamma löparträningarna och det är allt ifrån organiserade klubbträningar till kompisgäng och t ex facebookgrupper. Helt klart är att det är många som springer och framförallt många tjejer.
– Trenden är också att många vill ut mer i terrängen och på stigar, vilket jag ser som en mycket positivt utveckling.
Hur ser terrängloppens framtid ut i jämförelse med asfaltsloppen?
– Asfaltloppen kommer fortsatt ha de större loppen men terrängloppen är på stark frammarsch och jag tror att inom några år har vi säkert ett flertal terränglopp med deltagare upp till 5000 st.
Vilka terränglopp bör man ha i bältet?
– I västra Sverige så tycker jag Risveden Terräng och Finalloppet är givna, sen även något av de Trail Tour lopp som går här. Ett fjällmarathon (hel eller halv) tycker jag också är något man bör ha i bältet.
Hur ser intresset ut för Finalloppet i ett femårsperspektiv – både bakåt och framåt?
– Intresset och därmed också deltagarantalet har ökat stadigt de senast fem åren och nådde rekordeltagande med 4 500 anmälda i fjol. En stor del i ökningen 2012 var första året för Göteborgsklassikern där Finalloppet ingår tillsammans med Hisingen Runt och Göteborgs Simmet.
– Vi är noga med att Finalloppet fortsatt ska vara ett lopp i toppkvalitet och passa hela familjen så det gäller växa i rätt takt. Inom fem år tror jag på en fortsatt uppåtgående trend för terrängloppen och min förhoppning är att Finalloppet når 10 000 deltagare 2018.